Close

Ще не зареєстровані?Зареєструватися на сайті.

lock and key

Ввійти на сайт Львівської Духовної Семінарії

Account Login

Скрипт на Євхаристію

Свята Літургія у Візантійській добі: розвиток і коментарі Літургійні коментарі мають свій початок у четвертому столітті, із славними містагогічними катехезими таких визначних Отців, як Кирила Єрусалимського, Амвросія Медіоланського, і Івана Золотоустого. їхня ціль була, щоб пояснити християнські містерії-таїнства, особливо хрещення і євхаристію

Дві основні обставини причинилися до такої популяризації літургійних коментарів: а) традиція "духовного пояснення" Св. Письма; і б) нові відправи для паломників у Єрусалимі. 1. догматичний рівень - який пояснює СтЗавіт у відношенні до Христа і до Церкви. 2. моральний рівень - примінює це перше значення до християнського життя. 3. есхатологічний аспект - переставляє нас до остаточного сповнення в Царстві, і До теперішньої участі в цій майбутній, небесній дійсності через споглядання (контемпляцію). Євхаристія є вже бенкетом Царства, хрещення є вже перемогою над смертю і переходом до відкупленого життя. Церква, яка є продовженням Його присутності і дії на землі, вже дивиться і оглядає Христа у два напрямки: а) назад до історичного Христа, до всього того, що Він вчинив "задля нас і нашого спасіння", і б) "вперед" до есхатологічного моменту остаточного сповнення плану спасіння, "щоб Христос був усім в усьому", але й тим самим не є виключно якимсь майбутнім моментом, але дійсністю, яка вже настала (початкво) і в якій початково беремо вже участь. В загальному, антіохійські автори більше підкреслювали буквальний і історичний аспект, концентруючись на людськості Христа і на історії спасіння. Отож вони часто пояснюють Літургію, як представлення Христового земського життя і служіння. Олександрійські автори, спадкоємці Орігенових тенденцій наголошувати духовне, підкреслюють есхатологічний рівень, де містерії літургії об'являють актуальну і остаточну Містерію, якою є вічний Бог. Деякі з тих коментарів були впливові до тої міри , що часто бувало, що мінялося і порядок самого богослуження, щоб доповнити і зробити більш очевидним символічне пояснення певної частини.

Отцівські Коментарі

Отож хліб і вино (в Євхаристії) не вважай простими: бо вони є тілом і кров'ю Христовою, за висловом Владики. Бо хоча чуття переконує тебе про це, нехай віра ще сильніше переконує тебе. Не за смаком суди про річ, але з вірою знай без сумніву, що ти сподобився тіла і крови Христової Отож, вмивати руки означає бути незасудженим за гріхи. поцілунок означає поєднання душ і відкинення всякої злопам'ятносте. Бо справді єдиний Святий, хто святий за суттю. І ми святі: але не за суттю, а за причастям, подвигом і молитвою. Отож приступаючи, не підходь з простягненими долонями або відкритими пальцями: а зроби з лівої руки мов трон для правої, яка ось-ось має прийняти Царя. І освятивши долоню, прийми тіло Христове, кажучи „амінь", а тоді уважно освятивши твої очі дотиком святого тіла, причастися його, уважаючи, щоб не втратити жодної крихітки; бо що ти втратиш, це ніби втрата для тебе одного з власних членів.

Кирило Єрусалимський: традиційні елементи

Христова присутність на відправі бачиться не як Предсідателя, ані як предмет воспоминання (не згадується Христових діл, ані Тайної Вечері), а лиш безособово, як Тіло і Кров, якого причащаємося; (невиразно, чи розуміється Христа як пасивна Жертва, яку приноситься, при якій випрошується ласки).

4) Проситься зіслання Святого Духа тільки на дари, (не на нас) Іван Золотоустий: "Євхаристія, як Таїнство-Містерія" Божественна Літургія - II: Візантійська доба

7 Екзегетичний стиль пояснень тримається більш типології, хоч деколи примінює алегоричні пояснення до деталей богослужінь і церковної обстановки, (одне і друге - "історичні", тобто пов'язання літургійної відправи до подій СтЗ або земного життя Христа)

Теодор з Мопсуестії: "Літургія, як Зображення"

Згідно з напрямком Антіохійської (семітської) школи концентрується на земних спасительних діях Христа на дискосі і в чаші дари, які мають приноситись Богу, маєте бачити Христа, якого ведуть на страсті. На кінець: "У символах, які ми виконали, Христос з мертвих воскрес, з престолу мов із гробу; Він являється і наближається до нас; і коли ми приймаємо Його у Причасті, Він звіщає нам своє воскресіння." Цікаво, що хоч Теодор пов'язує Великий Вхід із веденням на страсті, і з похороном Христа, він не відчуває потреби уточнювати "момент смерті Христової", хоч уточнює "момент воскресіння".

Псевдо-Діонісій: "Літургія, як алегорія піднесення душі до Бога"

весь видимий і невидимий світ він розуміє як еманацію Найвищого Буття. Цілий світ є подібний на єрархії: єрархія небесна єрархія земна, а обидві є відблеском Божої краси й досконалості. Пресвята Євхаристія є збором символічних дійств. Євхаристія є короною Тайн і символів, а її обряди мають доводити людей до Божого первовзору. Диптихи, - імена тих, що осягнули совершенну чесноту і жиють тепер навіки поєднані з Христом. їхні імена пригадують вірним те поєднання з Богом у досконалій святості, до якої всі ми є покликані

Максим Ісповідник: "Літургія, як споглядання історії спасіння"

Про св. Літургію Максим дає двояке пояснення: а) представлення цілої історії спасіння, і б) образ містичного піднесення душі до Бога(запозичене у Діонісія). "Вхід єпископа до церкви є образом першого приходу Христа у тілі. Вхід єпископа у святилище і засідання на горному сідалищі -це образ Христового Вознесення і Засідання на Його небесному престолі. Вхід людей символізує перехід поган віднезнання і обману до пізнання Бога, як також перехід вірних від незнання і зла до чесноти і пізнання. Проголошення Євангелії означає кінець світу. Сходження єпископа зі свого престолу символізує другий прихід Христа, щоб судити світ. Літургія не є зображенням того, що було , але того, що буде, чи , властиво, того, що тепер в дійсності є - наше життя у Христі.

Літургія в добі іконоборства

Як відомо, іконоборці виступали проти почитання образів, як проти "ідолопоклонства". Іконоборці твердили, що єдино Євхаристія могла бути правдивою іконою Христа. Собор Нікейський відповів, що Євхаристія не є іконою, а сама дійсність Тіла і Крові, ідентична з Христом по суті. А почитання (не "поклонення") іконам належиться, бо вони є ідентичні з первовзором по значенню, хоч не по суті.

Додатки до Служби Божої: (Згідно зі Служебником Барберіні, ок. 800 р.)

Проскомидія : подекуди виконує вже священик, замість діякона; священикові приписана одна молитва "Боже, Боже наш", деякі додаткові обряди: проколення просфори копієм: Герман коментує це проколення, але ще немає приписаних до того формул. Читання: Ст Завіту вже немає двері, які замикаються після поцілунку мира є двері святилища, але можна було вповні ще бачити все що діялось в святилищі. (Завіса щойно являється у 11-ому ст. Освячений Хліб вже вкладається до чаші, так що напевно вже вживається ложечка до його роздавання вірним, (собор Труллянський ще учив, що рука людини, створеної на образ і подобу Божу, є найгіднішою "посудиною" до якої можемо прийняти Тіло Христове). Заамвонні молитви: 40 варіантів на різна празники

Коментар Патріарха Германа: "Церковна Історія і Таїнственне Споглядання (Містична Теорія)" символічної хронологи Христового життя на землі, Його смерті і Його воскресіння. Служба Божа в своїх обрядах це символічне зображення всіх важливих подій з історії відкуплення. Апсида відповідає Вифлеємській печері, де родився Христос, і печері, де він похований... Свята трапеза відповідає місцю, де до гробу поклали Христа; з антифонів які бачаться, як пророцтва приходу Христа. Той прихід зображається у Вході з Євангелією (омофор на плечах єпископа — людська природа, яку взяв на себе Христос). Трисвяте -пісня ангелів при народженні Христа. (кадильниця - людська природа , яка носить жевріючий вуголь - Його божество, а благовонний дим -запах Святого Духа). Воздухом - запечатання гробу каменем. Герман підхоплює і повторює Максимові поучення про Отченаш (яке він пояснює коротко фразу-за фразою), і Єдин Свят. Він закінчує своє пояснення словами: "Участь у божественних Тайнах називається Причастям тому, що вона обдаровує нас єдністю з Христом і робить нас учасниками Його царства."

- Він підкреслює переміну Євхаристійних дарів, дією Святого Духа (без згадки про особливе призивання), але цю переміну порівнює більш до таїнственного здійснення воплочення Христового, ніж до смерті.

Коментар Миколи Андидського (11 стол.)

Проскомидія (перед відправою) Вперше згадується вирізування Агнця (замість принесення цілої просфори). Новість не у самому приношенні дарів, але у тому, що поминання виконується через вирізання частиці з принесеної просфори. Закінчення- кінчається заамвонною молитвою, як "підсумування всього, що вірні не чули в інших молитвах". Роздавання антидору, щоб роздати велику кількість просфор. Закінчення- кінчається заамвонною молитвою, як "підсумування всього, що вірні не чули в інших молитвах". Роздавання антидору, щоб роздати велику кількість просфор.

Микола Кавасила

Зміни в Храмі. проскомидійник завжди у святилищі. повне закриття іконостасу; тематика іконописі відходить від приписів Собору про Іконопочитання (про стисло історичку тематику), і старається висловити "подвійний рівень" літургійних коментарів: тут вже історичне зливається з понад-історичним, і невидимі дійсності зображаються земськими формами: "Причастя Апостолів (Київська Софія); Співслужачі Святителі у святилищі; "Великий Вхід" ангелів довкола куполи; на проскомидійнику: Христос як дитя на дискосі, а єпископ Йому проколює бік копієм..

Зміни в Літургії Проскомидія,яку приписує Устав Філотея є майже ідентична до нинішньої, з різницею що там диякон також ще додає свої частиці. Великий вхід: беруть участь вже всі священнослужителі (крім Єпископа);

15-е стол.: Симеон Солунський

Коли Коментар Кавасили становить завершуючу синтезу коментарів тип антіохійського, Коментар Симеона можна ткож уважати синтезою, яка радше характеризується літургійною перспективою яку розпочав Діонісій. Тому в ньому є майже відсутній догматично-схоластиний рівень пояснення, а велику вагу приписує потребі очищення людського духа, щоб він міг прийняти від Бога просвічення і тим переноситись від матеріальних символів до духовних дійсностей.

16-е стол.: Іван Натанаїл Його коментар не має оригінальної перспективи і органічної зв'язі, а є радше компіляцією різних попередніх пояснень. Цей коментар був переложений на замовлення моск. патр. Нікона, під іменем "Скрижаль".

17-стол.: Николай Булгаріс

Пояснення Літургії у формі катехизму: питання і відповіді. Божественна Літургія - II: Візантійська доба 19

Яків Ґоар

Видає тексти богослужебних чинів, з цінними історичними заввагами. Ці історичні критичні завваги мають велике значення, бо стали основою науково-історичного пояснення Літургії.

Перегляд коментарів нам показує:

1. що Церква була завжди переконана, що Євхаристійне причастя у Христі вимагає не тільки відправу, але й пояснення, вимагає "упровадження"

2. Це пояснення, щоб було насправді успішним, мусить брати під увагу ментальність, світосприймання й найглибші екзистенціяльні й духовні питання і потреби людей.

3. Це поясннення не сміє ігнорувати чи перекручувати основні значення, що були "канонізовані" у самих текстах молитов і обрядів. Бути священнослужителем не означає бути "служителем культу", а бути Містагогом, бути Уводителем у Таїнство Христове, через кожне богослуження, кожну священнодія, наяку збирається Народ Божий,- Тіло Христове.