«Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи» (Мт 28, 19).

Мета такого тижня полягає у представленні викликів та потреб, з якими зустрічаються наші громади в Україні та на поселеннях за межами Батьківщини. Участь у такого курсі беруть семінаристи передостанніх курсів навчання з Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Дрогобицької та Київської семінарій. Цьогоріч такий курс відбувся у Івано-Франківській духовній семінарії ім. святого священномученика Йосафата з 3 до 9 липня і налічував близько 70 семінаристів.

Кожний новий день починався Божественною Літургією та був насичений різноманітними лекціями та представленнями. В перший день після поселення присутні отці та брати помолилися молебень до святого священномученика Йосафата, який очолив Високопреосвященніший Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). У своєму слові владика заохотив з користю провести цей тиждень і висловив подяку за те, що в рік Йосафата курс місійності може проходити у стінах семінарії, покровителем якої є цей святий. Місійність, на думку владики, є життя і майбутнім Церкви, бо заохочує нас виходити за межі і творити нові громади. Опісля молебня секретар ПМВ о. Андрій Гах представив діяльність та коротко окреслив ті виклики і потреби, з якими стикається наша Церква сьогодні.

Наступні дні містили в собі представлення місійності та євангелізації, її основи та якими вони є у нашій УГКЦ. Однак, найцікавішим були ті представлення, які були радше свідченням того, як жити і служити нашим вірним. За цей тиждень було представлено діяльність наших громадах у Одесько-Кримському, Донецькому, Харківському та Луцькому екзархатах, які представляли владики Михаїл Бубній (екзарх Одеський), Василь Тучапець (екзарх Харківський) та представники від двох інших екзархатів. Окрім цього, братам розповіли про громади у Португалії, Іспанії, країнах Прибалтики, Фінляндії, Казахстані, Росії. Також зі сторони канонічного відділу УГКЦ в особі о. Андрія Танасійчука було окреслено канонічний вимір організації громад. Представники комісій окреслювали головні напрямні та способи реалізації служінь на парафіях. Цікавим було також окреслення діяльності «Морського Апостоляту», де о. Олександр Смеречинський окреслив ті завдання і виклики, з якими стикається його структура. Не оминули доповідачі і тематику медійного служіння, зокрема ті способи і засоби, якими може послуговуватися священик для активізації громад. Важливим аспектом доповідей було наголосити на духовному, інтелектуальному вимірі духовенства, що присутні могли обговорювати в часі праці в групах.

День завершування спільною молитвою – Вечірньою, яку щодня провадила своїм співом інша семінарія, а вже опісля вечері відбувалося знайомство та представлення своїх семінарій.

Особливістю цього курсу є присутність в останні 3 дні дівчат семінаристів, яких також ознайомлюють з місійним служінням. Для дівчат відбувалися лекції, в часі яких наголошувалося на тих якостях і рисах, які потрібні для підтримки місіонера-священика, а також окреслювали способи допомоги громадам.

Завершився цей курс Архиєрейською Літургією, яку очолив Преосвященніший Кир Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської Архиєпархії та голова ПМВ. У своєму слові до присутніх владика роздумував над важливістю поєднання нашого життя з Христовим. Окрім цього, Кир Йосиф поділився своїми пережиттями діяльності на теренах Центральної України. На завершення спецкурсу братам було вручено сертифікати про проходження спецкурсу місійного служіння, зроблено спільну фотографію та, опісля сніданку, кожен міг попрощатися з братами і вирушити додому. Сподіваємося, що «банк з депозитом», про який часто згадував Кир Йосиф, зможе приносити щедрі плоди.