«Наблизьтеся до Бога, і Він наблизиться до вас» (Як 4,8)

Дні великопосних реколекцій в Львівській Духовній Семінарії – це час цілковитої мовчанки. Як відомо, в тиші промовляє Бог, а в часі духовної віднови Він по-особливому промовляє через вуста реколектанта. Час Великого посту – духовна мандрівка земною дорогою Ісуса, що веде на Голгофу. Страсний тиждень – період особливого пережиття «жертви», яку склав Відкупитель «задля нас і нашого ради спасіння». Надто важливим є гідно приготуватися, аби достойно, у чистоті серця і радості духа, зустріти Воскресіння Христове.

Неабиякою нагодою та приємністю була можливість провести ці дні в присутності владики Володимира. Чимало братів віч-на-віч спілкувались з реколектантом під час духовних розмов, адже владика Володимир має ґрунтовний досвід духовного проводу та опіки. Звісно неможливо вповні передати чи переповісти те, що кожен з нас досвідчив цими днями, однак все ж дещо я для вас занотував:

  • метою реколекцій не є вирішити наші проблеми, але наблизити нас до Бога;
  • на реколекціях потрібно радше говорити з Богом, аніж про Бога;
  • Бога не потрібно шукати, бо Він не сховався. Його потрібно пізнавати, бо Він об’явився;
  • в дорозі до Єрусалиму Ісус часто відходить на молитву. Він вчить нас правильної молитовної постави і молитви;
  • молитися – це дозволити Богу увійти в мене, адже саме Його присутність освячує, а не мої зусилля чи практики;
  • Божа педагогіка часто полягає у терпеливому чеканні на нас;
  • в контексті молитви стоїть питання не часу, а любові, бо коли любимо, то завжди знайдемо час на молитву;
  • багато людей в Європі «постять» з огляду на здоров’я і красу, релігійний піст, вочевидь, є інший;
  • не всі можемо радикально постити, але всі можемо любити Бога і ближніх;
  • великі речі часто стаються в терпіннях;
  • Ісус взяв хліб, поблагословив і переломив…Пам’ятаймо, якщо ми «ламані», то благословенні;
  • «Симоне Йонин чи любиш ти мене?». Те саме Ісус сьогодні запитує в нас, а наше життя, властиво, є відповіддю на це питання!

Висловлюємо подяку владиці за можливість глибокої та натхненної призадуми, а також за ті слова, які були сповнені пережиття і життєвого досвіду!

Більше фотографій можна переглянути тут – фото.