«Хресту Твоєму поклоняємось, Владико»

Впродовж тривалого часу в період Великого посту Церква по-особливому роздумує на важливістю та спасительним сенсом Хресної дороги нашого Спасителя. В середині посту вірним, для особливого підкреслення відкуплення, Церква підносить Хрест. Цю неділю, коли Хрест виставляють для поклоніння, називають Хрестопоклінною.

Цьогоріч Хресну Дорогу вулицями Львова було організовано отцями-василіянами, які обходять 400-річчя реформування Чину Святого Василія Великого. Очолювали Хресну ходу єпископи Львівської Архиєпархії: Високопреосвященний владика Ігор, Преосвященні Кир Венедикт та Володимир.

Як звично, хода розпочалася від храму Архистратига Михаїла, пройшла центральними вулицями міста та завершилася біля пам’ятника Праведному митрополиту Андрею. На початку моління владика Венедикт промовив до вірних та поділився своїми роздумами над біблійною історією про падіння мурів Єрихону. Така річ сталася через те, що люди були витривалі у молитві. Витривалість у молитві, на думку владики, здатна чинити великі чуда.

Розважання були просякнуті життям та вченням святого Василія Великого, життєписом святого Йосафата Кунцевича та подвижників василіянського монашества, які своєю працею, молитвою, а часто простою поставою надихали своїх співбратів.

На завершення ходи, до усіх вірних зі словом звернувся владика Володимир, зазначивши, що така зустріч потрібна, аби в часі нашої духовної мандрівки духовно зміцнитися силою чесного і животворящого Хреста. Окрім цього, владика пригадав слова папи Франциска в одну з Страсних П’ятниць, зазначивши, що «хрест Ісуса – це слово, яким Бог відповів на зло світу». Це слово є милосердям, але також і судом, однак люблячим. «Хто обминає хрест, той оминає воскресіння» – зазначив також владика. Вартує також згадати, що владика пригадав постать Праведного митрополита Андрея, який є яскравим прикладом всього Чину Святого Василія Великого. Попри своє єпископське служіння, митрополит завжди носив монаший одяг і вважав його своєю славою та щастям. В кінці свого слова Преосвященний Владика Володимир подякував усім присутнім за спільну молитву.

На завершення Хресної ходи Високопреосвященний Кир Ігор уділив благословення усім прочанам та подякував за таку чисельну присутність.

Більше фотографій можна переглянути тут – фото.