Close

Ще не зареєстровані?Зареєструватися на сайті.

lock and key

Ввійти на сайт Львівської Духовної Семінарії

Account Login

Як заохотити дитину читати Біблію?

Декілька порад, як привчити маленьких дітей до Святого Письма.

Батьки більше впливають на християнське життя своїх дітей, ніж будь-який вчитель. Адже саме до своїх батьків діти звертаються за підтримкою, різними запитаннями, особливо коли справа стосується питань віри. Тож саме дорослі мали б зробити читання і вивчення Біблії частиною свого повсякденного життя. 

1. Читайте Біблію всією сім’єю

Коли я був дитиною, мій батько завжди знаходив час після обіду, щоб почитати Біблію вголос за столом. Він витягав свою пошарпану Біблію і ми, діти, сиділи й уважно слухали, коли він читав короткий уривок із Писань. Це тривало не більше десяти хвилин, та ці моменти визначили мої переконання більше, ніж я думав. Це не тільки об’єднало нашу сім’ю, а й зміцнило нашу спільну віру, зробило Христа частиною нашої сім’ї. Якщо хочете, щоб ваші діти зустрілися з Богом, немає кращого способу, ніж запросити Його у ваш будинок.

2. Читайте короткими уривками

Декому з нас доведеться боротися з надмірними амбіціями на початку. Адже, вірячи в силу Божого Слова, хочемо, щоб і наші діти сприйняли якомога більше інформації. Отже, щовечора будемо старатися читати дві повні глави з Книги Буття. Звичайно, що дитина втомиться від цього.

Тож найкраще — вибрати оптимальні за обсягом уривки. Можна почати, наприклад, із Книги Буття і послідовно переходити до інших книг. Головне — не поспішати і завчасно думати про уривках на щодень.

3. Заохочуйте своїх дітей задавати питання

Біблія може бути незрозумілою, особливо для п’ятирічної дитини. Історії, які ми знаємо і пов’язані між собою, для дитини можуть взагалі не мати сенсу, тому важливо, щоб вони запитували, що їх цікавить. Витратьте хвильку під час цих читань, щоб зупинитися і дізнатися, що вони думають про почуте. Заохочуйте їх запитувати і допомагайте їм розуміти складніші місця з Біблії. Іншого способу „достукатися“ до своїх дітей не існує.

4. Об’єднуйте Святе Письмо з Ісусом

Ісус робить дивовижну, навіть шокуючу заяву фарисеям в Івана 5: „Ви досліджуєте Писання, бо думаєте, що в них у вас є вічне життя. Але вони свідчать про Мене“. Він недвозначно говорить про те, що Писання зосереджено навколо Нього — Його втілення, Його життя, Його вчення, Його смерті, Його воскресіння, Його повернення.

Що це означає для щоденного читання Біблії з нашими дітьми? Це означає, що якщо ми намагаємося допомогти їм зрозуміти будь-яку частину біблійної сюжетної лінії, то повинні дати їм уявлення про те, як ця частина з’єднується з головним героєм і кульмінацією цієї великої історії.

5. Проводьте своє власне дослідження

Не лише діти повинні вчитися під час цих занять. Перш ніж зі своїми дітьми поринете в Біблію, проведіть невеликий аналіз. Будьте готові пояснити загальні символи вашим слухачам або значення певних подій. Коли вони задають питання, будьте готові відповісти на них чітко і коротко. Можливо, теж почерпнете щось нове і цікаве для себе про Христа!

6. Нехай читання Біблії приведе вас до молитви

Слухати дітей, які вчаться молитися, може бути досить цікаво і кумедно. Їхні молитви досить веселі через дитячу безпосередність і фокусування на собі. Бог чув молитви про собак, фільми, уявних людей і, звичайно ж, про бажані іграшки і багато іншого у вашому домі.

Молитви дітей часто є „короткими версіями“ наших власних. Ми можемо легко вдатися до молитви тільки заради наших потреб і бажань, а не витрачати час на вихваляння і обожнювання Бога і просити Його Духа працювати в нашому житті. Тож один із способів рости в нашому молитовному житті — навмисно прив’язати наші молитви до нашого читання Біблії. Так зможемо допомогти нашим дітям розмовляти з Богом щодня, ґрунтуючись на тому, як Він говорить із ними через Святе Письмо.

За матеріалами сайту ДивенСвіт